4 prednosti biotinskog spreja za kosu

4 prednosti biotinskog spreja za kosu

Biotinski sprej za kosu ušao je u arenu i osvojio društvene mreže. S više od 571 000 pregleda samo na TikToku, sprej s biotinom sigurno izaziva valove i generira tone interesa u svijetu društvenih medija. Mnogi pojedinci koji su koristili sprejeve s biotinom tvrde da su vidjeli velike prednosti za svoju kosu, poput poboljšane duljine, teksture i sjaja, ali je li to istina? Dok se biotin često uzima kao oralni dodatak, što je točno biotin sprej?

Poboljšava li biotin kvalitetu kose? Postoje li istraživanja koja podržavaju korištenje biotina za kosu? Istraživanja pokazuju da biotin može utjecati na rast, snagu i opću kvalitetu kose.

 

Što je biotin?

Biotin je vitamin topiv u vodi koji pripada kompleksnoj obitelji B vitamina. Od svog otkrića 1927. biotin se pokazao sastavnim dijelom prehrane za optimalno zdravlje.

Na primjer, biotin je neophodan za čitav niz funkcija u tijelu, uključujući metaboliziranje glukoze, aminokiselina i masnih kiselina. Biotin također igra ulogu u regulaciji ekspresije gena. Studije također sugeriraju da bi biotin čak mogao biti važan nutrijent za održavanje zdrave kose, kože i noktiju.

Ljudsko tijelo ne sintetizira biotin samo. To znači da se biotin mora dobiti iz sinteze u crijevima putem crijevnog mikrobioma ili putem prehrane. Hrana s visokim udjelom biotina uključuje goveđu jetru, losos, sjemenke suncokreta i slatki krumpir.

 

Što je biotin sprej?

Biotin sprej je tekući proizvod koji sadrži biotin i nanosi se lokalno na kožu vlasišta za rast kose.

Biotin sprej često sadrži druge sastojke za zdravu kosu poput kolagena i pantenola.

Uz redovitu primjenu, biotin sprej može pomoći u poticanju povećanog rasta kose, povećati snagu kose i poboljšati cjelokupno zdravlje kose.

 

Prednosti biotinskog spreja za kosu

1. Biotin može pomoći u promicanju zdravog rasta kose

Gotovo svatko želi zdravu, sjajnu i punu kosu, iako mnogi misle da moraju dobiti na genetskoj lutriji da bi to postigli. Budući da je rast kose često rezultat kombinacije genetskog sklopa i prehrane, mnogi pojedinci koji pate od nezdrave kose mogu potražiti biotinski sprej za određeno olakšanje.

Rast kose obično se odvija u 3 ciklusa: anagena, katagena i telogena faza.

  • Anagena faza je kada dolazi do rasta kose i može trajati čak pet godina. Studije pokazuju da je do 90% kose na glavi u bilo kojem trenutku u ovoj fazi.
  • Nakon anagene faze slijedi katagena faza. Katagena faza uključuje prijelaz iz faze rasta kose u fazu mirovanja. U ovoj fazi, kosa je odsječena od svoje opskrbe krvlju u pripremi za ispadanje. Katagena faza može trajati do 6 tjedana.
  • Završna faza ciklusa rasta dlake je telogena faza. U telogenoj fazi, kosa se gubi iz svog folikula i ispada iz vlasišta. Telogena faza često traje između 3 i 5 mjeseci.

Studije pokazuju da biotin može pomoći u promicanju zdravog rasta kose, posebno utječući na anagenu fazu rasta kose.

Nedostatak biotina, iako se smatra rijetkim, također može pridonijeti gubitku kose. Jedna studija koju je proveo Centar za dermatologiju i bolesti kose mjerila je razinu biotina u serumu žena koje su dolazile u kliniku radi liječenja gubitka kose.

Studija je pokazala da je 38% žena koje su imale gubitak kose imalo manjak biotina. Druga randomizirana, dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija usredotočila se na učinke dodatka koji je sadržavao biotin, kao i ashwagandhu i kurkumin na rast kose. Studija je pratila 40 žena tijekom 6 mjeseci i otkrila je da su žene u terapijskoj skupini prijavile značajan porast rasta i kvalitete kose.

Drugo kvazi-eksperimentalno istraživanje pokazalo je neočekivane rezultate kada se usredotočilo na učinke biotina kod pojedinaca koji su uzimali izotretinoin za akne. Kvazi-eksperimentalna studija je studija koja dijeli sudionike u grupe kako bi se razumjeli učinci određene intervencije, ali ne dolazi do nasumičnog odabira i možda neće biti zasljepljivanja istraživača ili sudionika. U istraživanju je sudjelovalo 60 sudionika podijeljenih u 2 skupine. Jedna grupa je samo uzimala izotretinoin, dok je druga grupa uzimala i izotretinoin i biotin. Skupina koja je primala biotin izvijestila je o boljoj hidrataciji kože i duljem anagenom vremenu rasta dlake od skupine koja je uzimala samo izotretinoin.

 

2. Biotin sprej može spriječiti gubitak kose

Sprej s biotinom može pomoći u jačanju kose tako što može spriječiti dlačice. Biotin je nužan dio proizvodnje keratina. Keratin je protein koji pomaže u formiranju noktiju, vanjskog sloja kože i kose. Zanimljivo je da je jedna studija otkrila da je upotreba biotina pomogla u poboljšanju zdravlja kose u odnosu na dodatak keratina.

U randomiziranom kliničkom ispitivanju sudjelovalo je 120 sudionica u dobi od 18 do 60 godina. Svakom je sudioniku dijagnosticiran telegeni efluvij i borili su se s tim stanjem najmanje 6 mjeseci.

Telogeni efluvij je stanje u kojem kosa prekomjerno opada s glave. To može biti posljedica stresa, nedostataka u prehrani, hormonalne neravnoteže ili čak uzimanja određenih lijekova.

Studija se usredotočila na učinke dodataka prehrani za kosu, kožu i nokte na telogeni efluvij. Žene su bile podijeljene u 2 skupine. Jedna skupina je dobila dodatke keratina, kalcija i tiamina. Druga skupina je dobila nadopunu biotinom, kolagenom, željezom, cinkom i multivitaminom. Nakon 6 mjeseci, studija je otkrila da je grupa koja je primala biotin imala značajno poboljšanje u količini gubitka kose, gustoći kose na tjemenu i volumenu kose. Studija je čak otkrila da oni u skupini s biotinom imaju jaču i sjajniju kosu od onih u skupini s keratinom.

 

3. Biotin sprej može poboljšati kvalitetu kose

Budući da mnogi proizvođači posebno formuliraju sprejeve s biotinom kako bi uključili druge sastojke za zdravu kosu, vrijeme za uočavanje dobrobiti za zdravu kosu može biti značajno smanjeno.

Na primjer, mnogi biotinski sprejevi sadrže zdrava ulja poput kokosovog ili maslinovog ulja, koja mogu pomoći pri hidrataciji i njegovanju vlasišta. Drugi biotinski sprejevi mogu sadržavati umirujuće sastojke poput metvice ili ružmarina, koji mogu pomoći u poticanju protoka krvi u vlasištu.

Povećanje dotoka krvi u vlasište može povećati brzinu rasta kose, a istovremeno poboljšati snagu i kvalitetu kose.

Budući da je biotin sprej formuliran za korištenje izravno na vlasištu, može omogućiti dublji i lakši prodor vitamina u folikule dlake od oralnog dodatka kako bi se poboljšala kvaliteta kose. Na primjer, oralno uzimanje dodatka biotina može pomoći u povećanju rasta kose i poboljšanju kvalitete kose, ali može proći nekoliko mjeseci da se vide rezultati.

Korištenje biotinskog spreja može dovesti do poboljšanja kvalitete kose u kraćem vremenu.

 

4. Biotin sprej može ponuditi više pogodnosti

Nekim pojedincima može biti teško sjetiti se svakodnevnog uzimanja multivitamina ili suplementa. Za druge, uzimanje dodataka možda neće biti izvedivo zbog tijesne ili užurbane rutine.

Korištenje biotinskog spreja može zaobići ove situacije. To je zato što je uporaba biotinskog spreja jednostavna kao nanošenje proizvoda na vlasište i oblikovanje kose.

Učiniti sprej s biotinom dijelom normalne jutarnje rutine oblikovanja kose može biti lakše nego pokušavati se sjetiti uzeti oralni dodatak biotinu ili ugurati vrijeme da ga uzmete.

 

Može li se biotin apsorbirati kroz kožu?

Budući da je oralni dodatak biotinu najčešći način uzimanja biotina, može postojati zabrinutost da lokalna uporaba biotina u obliku biotinskog spreja možda neće biti učinkovita. Istraživanja pokazuju da se biotin može učinkovito apsorbirati kroz kožu.

Jedna kvazi-eksperimentalna studija usredotočila se na učinkovitost apsorpcije biotinske masti na zdravim pojedincima i osobama koje boluju od atopijskog dermatitisa. Atopijski dermatitis je stanje obilježeno svrbežom, suhom, crvenom i upaljenom kožom. Iako se često nalazi kod djece, svatko može patiti od atopijskog dermatitisa.

Studija je otkrila da su i oni koji pate od atopijskog dermatitisa i oni sa zdravom kožom koji su koristili topikalnu biotinsku mast imali više razine biotina u serumu nego na početku studije. To ukazuje da je lokalna primjena biotina uspjela prijeći kožnu barijeru i ući u krv.

Biotin sprej virusni je kozmetički proizvod koji može promovirati dužu, jaču, sjajniju i zdraviju kosu. Biotin sprej može promovirati zdravu kosu, spriječiti gubitak kose, poboljšati kvalitetu kose, pa čak i ponuditi veći osjećaj udobnosti za one koji žele poboljšati kvalitetu svoje kose. Uključivanje biotinskog spreja u rutinu zdrave kose može poboljšati cjelokupno zdravlje kose u godinama koje dolaze.